Fiskeregler i Sverige
Får man fiska var som helst i Sverige?
Det finns vissa fiskeregler som gäller för fritidsfiske i Sverige.En av de viktigaste reglerna att komma ihåg är Allemansrätten, som innebär att alla har rätt att nyttja naturen för friluftsliv, inklusive fiske. Det betyder dock inte att du kan fiska hur och var du vill, det finns vissa regler och begränsningar som du måste följa.
När det gäller sjöar, floder och hav finns det tre olika typer av fiske: allmänt fiske, sportfiske och yrkesfiske. Allmänt fiske är den typ av fiske som de flesta hobbyfiskare ägnar sig åt. Sportfiske är bara tillåtet på vissa vatten och kräver ett sportfiskekort. Yrkesfiske är fiske som bedrivs av personer som tjänar pengar på det, till exempel yrkesfiskare eller fiskeguider.
För att få fiska i Sverige måste du ha ett giltigt fiskekort, oavsett om du är hobbyfiskare, sportfiskare eller yrkesfiskare.
Vad är Allemansrätten?
Det är en lag som reglerar hur du får använda naturen i Sverige och innebär att alla har rätt att njuta av naturen och friluftslivet i skog och mark, oavsett vem som äger marken. Det betyder dock inte att man får göra precis vad man vill, det finns vissa begränsningar. Ofta talar man om ”inte störa, inte förstöra”, vilket kortfattat sammanfattar att de restriktioner som finns handlar om att skada eller störa djur och natur.
En av de viktigaste aspekterna av allemansrätten är att den ger alla människor rätt till friluftsliv i naturen, oavsett social status eller inkomst. Det innebär att alla har rätt att tälta, ta promenader, gå ut med hunden i skogen etc. Allemansrätten är en av de viktigaste lagarna i Sverige och har bidragit till att göra det möjligt för alla att använda naturen.
Vad säger Allemensrätten om fiske?
Fiske ingår inte specifikt i allemansrätten, men du får fiska fritt med spö i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Även längs kusterna, med undantag för laxfisket på norra kusten. På andra platser finns särskilda fiskeregler - till exempel kan du behöva markägarens tillstånd eller ett särskilt fiskekort.
För att få fiska i sjöar och vattendrag måste man därför skaffa fiskekort för berörda fiskevatten. Den som ägnar sig åt fiske är också skyldig att känna till vilka lokala regler som gäller i just det vatten där man fiskar, samt lagar och myndigheternas föreskrifter för hur fiske får bedrivas i landet. Det innebär att man måste vara uppmärksam på det område man fiskar i, för att vara säker på att man inte bryter mot några regler. ”Tjuvfiske”, dvs. fiske utan tillstånd, är en brottslig handling riktad mot ägaren av fiskerättigheterna och brott mot fiskelagen leder till allmänt åtal.
Det är lätt att köpa ett fiskekort, både på en lokal turistinformation eller online, till exempel på https://www.ifiske.se/index.php/
Svenska fiskeregler